Hi-Biking

Rondje Sicilië: Catánia - Catánia (1)

De reis voor fijnproevers en natuurliefhebbers gaat dwars door de vulkaanstreek de Etna naar de grillige noordkust richting de fascinerende mediterrane stad Palermo. Vervolgens door het ongerepte binnenland. Veelal dwalend door authentieke dorpjes met hun ronkende straatjes komen we aan de wonderschone zuidkust met hun geliefde badplaatsen. Heerlijk genieten!

Reisdatum:
24 sept t/m 1 okt 2023

Afstand:
793 km

Niveau: ❶❷❸④⑤
Verrassend mooi

Deelnemers:
maximaal 10 Gereserveerd

Prijs: € 1600,-

Alle fietsreizen zijn volledig verzorgd en je rijdt op de nieuwste speedbike. Tempo bepaal je zelf, maar onderweg fietst ook begeleider/gids mee. Een volgbus vervoert je bagage en zorgt voor technische ondersteuning, extra accu’s en drinks & bites. Overnachtingen (in tweepersoonskamers) met ontbijt en vier diners zijn bij de prijs inbegrepen. Vervoer naar start- en van finishplaats regel je zelf. Lees hier meer over onze werkwijze. 

Routekaart

De exacte route is op dit moment in ontwikkeling

Reisbeschrijving

Dag 1: Catánia  – Regalbuto

Je moet er geweest zijn! De vulkaan de Etna, op nog geen 30 km van ons vertrekpunt. Van zee niveau gaat het wel direct naar bijna 2000 meter. Een stevig begin, maar met een speedbike prima te doen. Snel weg uit de drukte van de oude stad klimmend op weg naar de erg indrukwekkende lavavelden van Sapienza. In de verdiende afdaling worden we direct ondergedompeld in het Siciliaanse landschap. Smalle groende wegen kronkelend door het glooiende landschap.  De dag eindigt op een heerlijk relaxed plek aan de rand van het stadje Centuripe. Een prachtig begin van een verrassende week…!

Overnachting in Resort Rocca dei Saraceni. (diner inbegrepen)

dag 1 Sicilië
 • Lengte 87  km
 • Hoogtemeters 2844 m
 • Hoogste punt 1920 m
 • Onverhard 3 km

Dag 2: Regalbuto –  Cefalù
Op naar de noordkust! Deze moet je gezien en beleeft hebben. Er wacht ons mooie ruige kliffen met zijn uitzonderlijk blauwe water. We zijn onderweg naar de Normandische stad Cefalù.  Beter bekend om zijn fort Rocca. De rit er na toe wordt gekenmerkt door de vele, zij het korte klimmetje. De hoogste passage is na 60 kilometer en is bijna 1000 meter hoog. Alhier een prachtige panorama over de vele schrale landerijen en oude  olijfgaarden. De veel smalle wegen zijn goed begaanbaar en zelden recht. Niet verwonderlijk met al die oneffenheden in het landschap. Heerlijk autoluw over smalle redelijke begaanbare wegen. De vegetatie bestaande uit vele olijfboomgaarden wordt afgewisseld door schrale boerenakkers en weidevelden. We overnachten midden in het oude centrum van Cefalù, een leuk hotel aan het gelijknamige plein Palazzo Maria. 

Ontdek hier zelf de leuke plekjes. (diner niet inbegrepen)

dag 2 Sicilië
 • Lengte 112 km
 • Hoogtemeters 2542 m
 • Hoogste punt 930 m
 • Onverhard 9 km

Dag 3: Cefalù – Palermo
Het eerste gedeelte van de route leidt ons langs de kust. Mooi zicht over de Ionische zee. Vele dorpen en steden volgen elkaar op. Dus duidelijk meer verkeer, ook al mijden we de doorgaande wegen. Na circa 70 km bereiken we op de top van een heuvel het oude centrum van Marino. Als je omhoog gaat zijn er ongelooflijk panoramische uitzichten. Mooie foto momenten! Vervolgens wordt het rustig en komen op een verlaten spoorlijn met vele onverkochte tunnels. Maar goed dat er ook een grootlicht knop of de Stromer is gemonteerd! Daarna is het alleen maar dalen tot de hoofdstad van Sicilië, Palermo. Prachtige oude levendige stad met een bijzonder aantal mooie gebouwen. Genoeg gelegenheden om s’avond rond te struinen en heerlijk te eten op een van de vele terrassen. 

Grand Hotel Piazza Borsa (diner inbegrepen)

dag 4 Sicilië
 • Lengte 106 km
 • Hoogtemeters 2194 m
 • Hoogste punt 710 m
 • Onverhard 5 km

Dag 4: Palermo – Agrigento
Er wacht ons een lange en vooral mooie etappe. Bijna alles is vandaag voor de afwisseling verhard wegdek. Ook wel zo handig bij 6 tot 7 fietsuren. Onderweg passeren de emblematische stad van het eiland. Corleone! Helaas bekend om zijn geschiedenis en geromantiseerde door de bioscoop. Maar het verdient zeker een bezoek. Daarna gaat het verder door niemandsland. Heerlijke serene rust. We passeren de pas tussen Palazzo en Bivon. Een klim na 970 meter hoogte. De weg na beneden is prachtig en praktisch autovrij. Wel is een groot deel gravel. Maar met onze dikke banden goed te doen.  We overnachten direct aan de kust. Het zandstrand is dan ook direct voor het hotel!

Een prachtige plek om te ontspannen na alle inspanningen van de dag.

Overnachting in hotel Villa Romana.  (diner inbegrepen)

 • Lengte 153 km
 • Hoogtemeters 3500 m
 • Hoogste punt 970 m
 • Onverhard 9 km

Dag 5: Agrigento – Gela
De best bewaarde en onderhouden tempen uit de oudheid is na 10 km. Tempel Agrigento. Zeker de moeite waard om even af te stappen. ook al zijn we nog niet warmgedraaid en een lange weg te gaan. De route loop hier over een verboden fietsstrook. Mocht het niet gewenst zijn de fiets tere hand te nemen zullen we onze weg vervolgen. Na het passeren van het plaatje Poggio di Conto, bij km paal 30 wacht ons een drietal uitdagende hellingen op zachte en hobbelige ondergrond. Gaat de eerste te nemen klim tot 7%, de tweede is aanzienig lastiger met uiteindelijk een klimpercentage van 15 %. Gelukkig blijft de afstand beperkt tot 3 km. De derde is gelukkig geasfalteerd, maar heeft een klim percentage van 16%. toch even doortrappen! Daarna gelukkig rustig dalen tot aan de lunch.Na de middagpauze zijn mooi uitzichten gegarandeerd. Eerst veelal bosrijk dat wordt gekenmerkt door smalle glooiende wegen. En daarna volgt er een ongelooflijk mooi gebied met veel boomgaarden. Hier fiets je langs pittoreske sinaasappel en citroenplantages. We overnachten in een bijzonder hotel prachtig gelegen op een wijnplantage. 

Hotel Jeudi del Pisciotta Wine Relais (diner inbegrepen)

dag 5 Sicilië aangepast
 • Lengte 105 km
 • Hoogtemeters 2516 m
 • Hoogste punt 538 m
 • Onverhard 8 km

Dag 6: Niscemi – Noto 

We verlaten het wijngoed en fietsen dwars door een beschermd natuurgebied gelegen tussen Caltagirone en Mazzarrone. Het bos, met meer dan 300 plantensoorten, strekt zich uit over een groot zandplateau dat wordt doorkruist door valleien. Een zand weg is dan ook niet te vermijden al valt het totale aantal kilometer vandaag beperkt tot in totaal 12 kilometer. Na het verlaten van het natuurgebied komen we door Mazzarone. Een klein en mooi dorp op het Siciliaanse platteland, dat beroemd is geworden vanwege de druivenproductie en de daarbij horende festivals!  Halve weg de dag passeren we Lago di Santa Rosalia. Een prachtig stuwmeer om even op adem te komen.Vervolgens snel door naar het historische centrum van het meest magische stadje van de week, “Noto”! Bekend van zijn vele mooie oude gebouwen en de vele smalle straatjes. Maar het is vooral geroemde vanwege zijn kathedraal, welke gewijd is aan San Nicol. De weg eraantoe is verboden voor fietsers. Maar het is de moeite waard om de fiets ter hand te nemen om dit wonder te bezoeken. 

Het hotel bevind zich te midden van het oude centrum (diner niet  inbegrepen)

Dag 6 Sicilië aangepast
 • Lengte125 km
 • Hoogtemeters 2061 m
 • Hoogste punt 845 m
 • Onverhard 12 km

 Dag 7: Noto- Catània  
We verlaten de historische stad Noto aan de noord zijde om direct te klimmen naar Cole Aquilone. Boven op het plateau zijn nog de resten te zien van de door een aardbeving getroffen stad Avola. Daarna is het heerlijk afdalen richting de oostkust. Het gaat dwars door het natuurreservaat Cavagrande. Om niet direct overspoed te worden door het verkeer laten we de stad Siracusa links liggen en komen tenslotte aan de oostkust. We blijven volgens de kustlijn volgen gedurende de laatste 30 km. Passeren daarbij vele kleine kustplaatsen met mooie stranden en terrassen. Het fietsavontuur eindigend daar waar het begonnen is Cantània. De meest bruisende oude stad van Sicilië. Aldaar nog even nagenieten van alle Italiaanse geneugten. 

Habitat Boutique Hotel  (diner niet inbegrepen)

dag 7 Sicilië
 • lengte 110 km
 • Hoogtemeters 1305 m
 • Hoogste punt 502 m
 • Onverhard  2 km

Aanmelden, informatie

  Hi-Biking Experience is gespecialiseerd in georganiseerde reizen met speedbikes. Daarmee biedt Hi-Biking een uniek vakantieconcept: avontuurlijk fietsen met volop uitdaging in de vrije natuur.

  Wil je meer informatie of je alvast aanmelden? Vul dan het formulier hiernaast in. Voor snel en persoonlijk contact kun je natuurlijk ook bellen, telefoon +31 (0) 6 51 07 61 74